Nederlands kampioenschap
Jachthoornblazen 26 mei 2018
Org. De Vlijtblazers Wapenveld

Mail: info@devlijtblazers.nl
Nummer KvK: 66496802

Een link naar Vriezes Erfgoed

Terug naar de menupagina

Overgenomen uit De Stentor van Maandag 28 mei 2018

Veel meer foto`s in een album. Klik hier.

Nog een fotoalbum van Elly Westhoff

Gestoken in jagersgroen blazen jachthoornblazers in Wapenveld op hun koperen hoorns deze zaterdag de mussen van het dak. In de zinderende zomerhitte spelen tien groepen bij bezoekerscentrum Vrieze's Erfgoed voor het NK Jachthoornblazen 2018.

door JAN VISSER

130 deelnemers strijden in tien groepen voor het Nederlands kampioenschap. De laatste voorbereidingen worden getroffen (,,Henk, heb jij mijn mondstuk misschien ergens zien liggen?''), de hoorns nogmaals opgepoetst en de locatie verkend. Terwijl de molenaar de wieken van de molen de Vlijt in de zeilen zet, krijgen de blazers te horen dat ze hun nummers in bes en in es moeten spelen: drie verplichte nummers en twee nummers waarvoor geloot is. De Vlijtbloazers moeten straks het Gems Dood en het Haas Dood laten schallen over het terrein.

Klaas van den Hoek (62) en Joop Jans (76) voegen zich bij hun groep. Als gastheer openen 'hun' Vlijtbloazers het kampioenschap. Nog niet zo lang geleden bliezen ze alleen de midwinterhoorn maar besloten ook jachthoorn te gaan spelen om het hele jaar actief te kunnen zijn.

Volgens de twee oudgedienden is jachthoorn blazen vrijblijvend en zijn ze toch lid van een groep vrienden die proberen de jagerscultuur in stand te houden. Klaas en Joop: ,,Er zitten drie jagers in onze groep en we sluiten onze oefenavond wel eens af met een jachthapje. Noten kunnen de meesten niet lezen maar dat mag de pret niet drukken, we zijn vorig jaar als zesde geŽindigd en we hopen nu op meer."

Ze weten precies waar de juryleden straks op zullen letten: ,,Tegelijk beginnen en eindigen, melodie houden en naar elkaar luisteren, want ze geven elk fout nootje een bemerking." Ze barsten in lachen uit en lopen dan met de anderen mee naar het zonovergoten podium. Maar niet nadat alle blazers het Lang zal ze leven hebben geblazen voor Miranda die vandaag haar verjaardag viert. Ze is lid van de Overlopers van de groep Hoenderloo (Woeste Hoeve) die als tweede groep zal optreden. Om hun hoorns is een zwart lintje zichtbaar als teken van rouw voor het overlijden begin dit jaar van hoornblazer Willem Freriks uit Apeldoorn, de vader van Miranda.

,,Wij zorgen voor de zware klanken'', vertellen Wim Hazebroek en Willem van Ark die allebei een grote hoorn oftewel par force - de kleine heet de pless - blazen. De Overlopers zijn de afgelopen dertien jaar negen keer als eerste geŽindigd. Ook dit keer eindigt de groep als eerste.

De Vlijtbloazers worden derde en lid Rik de Weerdt wint het solokampioenschap.